Författararkiv: admin

Detta har vi gjort i år 5 fram till sportlovet

Eftersom det fortfarande är ca en tredjedel sjuka i en av våra femmor så vill vi ge alla en chans att komma ikapp. Allt vi gör i skolan går inte att ta igen men det som går att läsa in eller göra i de olika ämnena har vi listat här.

Matematik
På fredag kommer vi att ha arbetat med uppgifter från s. 198 – 230, i matematikboken. De som varit borta eller sjuka under vissa perioder ska se till att dessa sidor har arbetats med efter sportlovet. Man ska ha gjort minst ”spår två” på varje del och rättat dessa.

NO
Vi har läst sidan 36-39 och 46-47 i Koll på No. Sidorna ligger även på Showbie under NO.
Det är alltid bra att ha någon vuxen men när man läser NO-texterna eftersom det är vissa saker som kan vara bra att återberätta för att man ska förstå.
De som inte gjort provet i NO ska göra det på studiestugan måndagen den 5/3.

ENG:
Vi har arbetat vidare med Unit 4 – Mål att uppnå – se Showbie (arbeta med uppgifterna i dokumentet Unit 4 – exercises Chapter 13, 14 och 15).

SV:
Skrivrummet s 70 – 84 – se Showbie under Berättande texter.

SO
Se showbie under flikarna t ex RE v.8, där allt vi arbetat med under veckan står. Man kan även kolla eventuella läxor, de står i kalendern, även de gamla.
De senaste veckorna har vi arbetat med Hinduism.
Veckan efter lovet är sista veckan och då ska vi göra grupparbete om en av hinduismens gudar. Jag har delat in i grupper om 2 i varje och vi kan välja sätt att presentera på själva.

Vecka 10 börjar vi med Samhällskunskap.

Till er som är och varit sjuka + info om NO prov

Hej elever och föräldrar i år 5
Många är nu sjuka men här i skolan jobbar vi på som vanligt. Det är bra om de som kan och har piggnat till sig, tittar igenom det vi gjort i skolan, så man inte kommer för mycket efter.

Matematik
I matematiken har vi arbetat med ekvationer och uttryck. Vi har arbetat med uppgifter som ligger i Showbie men även i Bingel som är ett verktyg på webben. Där finns utvalda uppgifter som eleverna kan göra hemma. Se länk

NO
I NO har vi arbetat med Blodsystemet fram till tis v. 4 och sedan i morgon onsdag börjar vi med immunförsvaret. Vi tittar på filmer på sli.se och läser i boken Koll på NO. (Finns även i showbie med begreppslista)

NO prov den 15/2
på texten i KOLL PÅ NO s. 28- 35 (Finns även i Showbie samt på inläsningstjänst)
Begreppslista (Finns i showbie No- koll på No s. 28-35)

Områden:
Andning
Blodsystemet
Kroppens reningsverk
Muskler

SO
Elever som år/varit sjuka rekommenderas stanna på studiestugan torsdag för att ta igen en del. Namngeografi kan man plugga hemma.

Vi är klara med tankekartorna för de båda länderna i Europa som vi jobbar med och skriver för fullt på våra jämförande texter.För de elever som vill ha kamratbedömning ska texterna vara klara innan onsdagens lektion (i morgon). Vi lämnar in den förbättrade texten senast fredag och den kommer då att slutbedömas.

Vi kommer att ha förhör på Europas floder, bergskedjor, sjöar och hav samt huvudstäder nästa vecka (v 6) och jag har gjort urval för vilka av dem ni ska kunna. Det finns länkar i showbie under SO med rubriken “Läxa till v.6” så ni inte behöver plugga in precis allt som finns på Seterra. Det är 24 städer, sex floder, sex bergskedjor och tio sjöar/hav. Vi har tränat namngeografi vid flera tillfällen, ända sedan i höstas, så en del av det kan ni redan. Detta går även att plugga/repetera på iPaden hemma.

SV
Vi arbetar vidare med lässtrategier och läsförståelse. Arbetsuppgifter vi gjort på Showbie är:
Tonje och det hemliga brevet
Man tappar nästan andan

ENG
Vi har gått igenom Chapter 15, som är läxa till nästa vecka – finns på Showbie.

Stipendier att söka i digitalt skapande!

Nu finns det möjlighet att söka ett flertal stipendier till nästa sommars mest eftertraktade läger för programmering och digitalt skapande!

Stipendiet ger en elev en hel veckas lägervistelse utan någon som helst kostnad. Stipendierna kan sökas av elever i årskurserna 2 – 9.

Läs mer i den bifogade bilagan.

Sista ansökningsdag är den 9 december.

Stipendier Hello World

Labb Matspjälkningen

 

Dagen laboration handlade om första steget i matspjälkningsprocessen. Vi fick men hjälp av jod se hur salivens enzym amylas bröt ner kolhydrater i maten.

Alla våra lektioner som rör kroppen kommer samlas i en digital bok i appen Book Creator på elevernas iPad. Eleverna har blivit grymma på att snabbt skapa informativa kollage efter en lektion.

 

Bedömning och feedback – hur gör vi i NO:n?

Idag har eleverna fått tillbaka sina NO-prov som handlade om Fjällen och Alperna.

Eleverna har idag mött begreppet ”formativ bedömning”. Man kan säga att det är ett motsatt begrepp till summativ bedömning som handlar om att feedbacken från lärare till elev är av summativ karaktär, det vill säga ”du hade fyra av sex rätt på provet”.

Formativ bedömning utgår istället från att kontinuerligt synliggöra målen för arbetsområdet och återkopplingen handlar om att tala om hur eleven ska arbeta vidare för att nå målen. Är målen uppnådda kan feedbacken handla om hur eleven fördjupar och breddar sina resonemang eller beskrivningar.

För att synliggöra olika kunskapsnivåer på svaren har vi idag arbetat med elevexempel från andra elever. Utefter en matris har eleverna själva bedömt elevtexter och beskrivit varför ett svar har en tydlig förklaring eller hur ett begrepp kan sättas in i ett sammanhang. Efter att vi gått igenom flera elevexempel fick eleverna tillbaka sina prov och därefter kunde de analysera sina uppgifter efter samma matris.

Bedömningen eleverna fick ta del av idag fokuserar på denna framåtsyftande feedback av förmågorna begrepp, förklara och resonera. Detta är en lärprocess och med det här sättet att ge och ta emot feedback och vi är övertygade om, liksom forskning visar, att vinningen kommer sedan när eleverna ska göra nästa prov och också sätta upp mål för sin utveckling.

Arbetet med proven är inte klara än så dessa har inte skickats hem denna vecka.

Det finns mycket utforskat om formativ bedömning. Här är en länk till Skolverkets information:

https://www.skolverket.se/bedomning/bedomning/formativ-bedomning-1.223359

/Maria